Het Leontienhuis is een inloophuis voor mensen met een eetstoornis. In Nederland hebben ca. 27.000 mensen een eetstoornis.
Een ervaringsdeskundige is oud-wielrenster en Olympisch kampioene Leontien Zijlaard-Van Moorsel, die tijdens haar wielercarrière zelf met een eetstoornis kampte.
In 2015 startte Leontien met het Leontienhuis, nadat ze via het tv-programma Tot op het bot diverse jonge meiden had geholpen om met hun eetstoornis om te gaan. Naar aanleiding van dit programma kreeg ze zoveel aanvragen voor hulp, dat het idee voor een eigen inloophuis ontstond. Leontien: “Ik wist wel dat een eetstoornis vaak voorkomt, maar dat het zo’n groot probleem was, wist ik niet. Vanuit mijn eigen ervaring wil ik iedereen die er mee te maken heeft graag helpen. Ik merk dat hele gezinnen baat hebben bij een luisterend oor, want een eetstoornis heb je nooit alleen. Het vergt een enorm doorzettingsvermogen van alle gezinsleden en andere naasten.”
Inloopprogramma
Alweer drie jaar geleden opende koningin Máxima het Leontienhuis. Er is sindsdien veel gebeurd. Mensen met een eetstoornis en hun naasten weten het Leontienhuis te vinden. De basis van het Leontienhuis is het inloopprogramma. Zonder afspraak kun je dagelijks bij ons terecht voor een kop thee, een babbel met de gastvrouw in de keuken, het creatief atelier, een yogales of een gezamenlijke lunch. Op maandagavond is er een warme maaltijd. Ouderwets ‘eten wat de pot schaft en bord leeg’. Ook de inspiratiebijeenkomsten, waar Leontien Zijlaard-Van Moorsel zelf over haar strijd met de eetstoornis vertelt, trekken veel bezoekers. Het geeft aan hoe groot de behoefte aan steun is. Degene met een eetstoornis vindt herkenning én erkenning. Belangrijk is ook dat men ervaart dat herstel mogelijk is. Een eetstoornis is een psychische ziekte en net als bijvoorbeeld kanker een echte ziekte en geen keuze. Het taboe op een psychische ziekte is nog steeds groot.
Het Leontienhuis is er niet alleen voor mensen met een eetstoornis, maar ook voor ouders en naasten, want een eetstoornis heb je nooit alleen.
Vrijwilligers en de Club van 100
Het Leontienhuis draait dankzij donaties van vele bedrijven en dankzij de inzet van vele vrijwilligers. Om bovenstaande lijn te kunnen voortzetten, is het waarborgen van de continuïteit van groot belang. Daarvoor is geld nodig. Een van de initiatieven van het Leontienhuis om inkomsten te genereren is de Club van 100. De club telt nu 35 leden. Leden betalen twaalfhonderd euro per jaar, waarvan de helft aftrekbaar is via de belasting. In ruil hiervoor kunnen ze deelnemen aan diverse evenementen, waaronder de Wielerzesdaagse in Ahoy en diverse netwerkbijeenkomsten in het Leontienhuis met interessante gastsprekers. Nieuwe leden zijn van harte welkom!
Meer informatie over het Leontienhuis, het inloopprogramma en de Club van 100:
www.leontienhuis.nl en voor vragen info@leontienhuis.nl